Je kunt er bijna niet omheen, overal in beautyland hoor je over collageen. Crèmes met collageen, pillen, behandelingen, alles om je huid te verjongen, zie jij door de bomen het bos nog?

In dit artikel vertel ik je er graag meer over. Wat is collageen, het nut van collageen, de fabels en hoe kan het de huid verstevigen?

Wat is collageen?
Collageen is een eiwit dat overal in ons lichaam voorkomt. Onze huid, spieren, botten en ons bloed zijn opgebouwd uit eiwitten. Ook heeft ons lichaam voortdurend eiwitten nodig om nieuwe cellen te maken. Collageen is een soort lijm dat zorgt voor structuur en stevigheid. Er zijn zo’n 30 soorten collageen waarbij Type 1 is het belangrijkste verstevigende eiwit voor onze huid is. Met collageen bedoel ik in dit artikel Type 1 collageen eiwit.

Collageen en huidveroudering
Onze huid kan zelf collageen aanmaken, maar naarmate we ouder worden, neemt de productie hiervan af. Dit begint al vanaf ons 25ste . levensjaar. Wist je dat vrouwen in de eerste 5 jaar van de menopauze maar liefst 30% collageen verliezen? Logisch dus dat we dan ineens te maken krijgen met rimpels en een verslapte huid.

Belangrijke vitamines
Hoe kunnen we het tij keren? Als eerste is het belangrijk om te weten dat zonder Vitamine C het lichaam geen collageen kan aanmaken. We moeten dus zorgen voor voldoende Vitamine C en dit halen we het beste uit onze voeding. Wist je dat een halve gele of rode paprika per dag al genoeg is? Maar let op! Vitamine C kan niet worden opgeslagen in onze huid. Wat we tot ons nemen, wordt meteen verbruikt en de rest plassen we uit. Het is dus beter om gedurende de dag kleine porties Vitamine C te nemen in plaats van 1x per dag een grote shot.

Tip: Maak elke dag een bakje met reepjes gele en rode paprika, tomaatjes, aardbeien (liefst bio), broccoliroosjes en snoep hier gedurende de hele dag van.

Zorg ook voor voldoende Vitamine D. Een vitamine D tekort vergroot namelijk de afbraak van collageen. In de zomer kunnen we door de zon voldoende Vitamine D tot ons nemen. Het advies is om per dag 15 minuten naar buiten te gaan tussen 11 en 3 als de zon het hoogst staat. Een ommetje tijdens de middagpauze is dus in de zomer al voldoende. De gezondheidsraad adviseert om vrouwen vanaf 50 en mannen vanaf 70 een Vitamine D supplement te slikken. Doe dit in elk geval van september tot april. In deze periode staat de zon te laag om Vitamine D te kunnen aanmaken.

Wat moet je niet doen of is dweilen met de kraan open?

*Eet zo weinig mogelijk geraffineerde suikers en snelle koolhydraten zoals koekjes, witmeel (bv pasta) en alcohol. Dit zorgt voor een versuikering van de huid waarbij collageenvezels beschadigd raken en afbreken. Dit proces wordt glycatie genoemd. Je ziet aan een verdikte huid met ruitvormige rimpels.

*Stop met roken. Door roken ontstaat schade aan de cellen door een enorme toename van vrije radicalen. Deze vrije radicalen zwerven rond in ons lichaam en gaan zich willekeurig hechten. Hierdoor ontstaan verkeerde cellen met huidveroudering tot gevolg….. of erger…..

*Vermijd overmatige UV straling (laat je huid niet verbranden) en stress. Hierdoor beschadigen de levende huidcellen en verharden de celwanden. Deze beschadigingen zijn een belangrijke oorzaak van huidveroudering.

Wat kun je wel doen?

Crèmes met collageen: Voeg collageen toe aan je dagcrème en smeer het op de huid. Helaas, dit werkt niet, was het maar waar. De moleculen van collageen zijn te groot om in de huid te kunnen worden opgenomen.

Collageen supplementen: Door recente studies wordt steeds duidelijker dat collageensuppletie, in de juiste vorm, hoeveelheid en de juiste ingrediënten, echt iets voor de huid kan betekenen op het gebied van huidverjonging van binnenuit. Daarnaast is ook een verbetering van de hydratatie van de huid te meten en kan herstel van de huidbarrière plaatsvinden. Dit is dus ook goed nieuws voor de droge en eczeem gevoelige huid.

De juiste vorm en ingrediëntenGehydrolyseerd collageen is collageen waarbij de vezels zijn afgebroken tot peptiden. Dit zorgt voor een betere en snellere opname in het lichaam. Viscollageen lijkt iets beter te worden opgenomen door de huid dan rundercollageen. Kleine visjes zoals sardientjes zijn minder vervuild in tegenstelling tot grote vissen zoals kabeljauw.

De juiste hoeveelheid: Studies wijzen uit dat minimaal 5 gram (een koffielepel) gehydrolyseerd collageen per dag gedurende minimaal 8 weken een flinke verbetering van de huidelasticiteit kan geven.

Klinkt goed hé! Maar hoe zorg je er nu voor dat precies je gezicht hier extra van profiteert en liefst ook net die rimpels waar je je het meest aan stoort. Het antwoord is het stimuleren van de doorbloeding op die plaatsen. Massages, activerende huidbehandelingen en gezichtsoefeningen zijn goede manieren. Als je de doorbloeding stimuleert en je bindweefsel masseert, zal er meer energie naar die plek gaan die jij wilt. Dit kun je laten doen tijdens een huidverjongende gezichtsbehandeling bij je schoonheidsspecialiste, en je kunt zelf aan de slag.

Deze effectieve oefening voor het gebied rond je mond en hamsterwangen is als een buccal massage en werkt echt! Duw met je tong tegen je bovenlip aan en draai rondjes met je tong. Ga helemaal rond je mond met je tong van je bovenlip naar rechts, onderkant en zo via de linkerkant weer naar je bovenlip (of andersom). Je zult merken dat deze oefening best intensief is.

Collageen stimulerende behandelingen: Er zijn verschillende behandelingen die de collageenaanmaak in je huid stimuleren: LED Lichttherapie, RadioFrequent (TriPollar) therapie en bindweefselmassages zijn de bekendste. Bedenk dat je met eens in de 6 tot 8 weken een behandeling alleen, geen wonderen mag verwachten. Zie het als een periodieke boost voor je huid. Een gezonde levensstijl, goede huidproducten, huidsupplementen (te weten collageen gecombineerd met huidvitamines en de juiste Omega3 vetten) en gezichtsgymnastiek tezamen zullen zorgen voor echt natuurlijke huidverjonging van binnenuit.

Speciale aandacht voor de Collageendraden therapie: Deze therapie vindt zijn oorsprong in de wondgenezing. Collageenverband (collageendraden- en maskers) stimuleren de afzetting van nieuwe collageenvezels. Met behulp van een speciaal serum lossen de aangebrachte collageendraden op en zakken in de huid op de plek van de rimpel. Het collageen eiwit kan op deze manier in de huid worden aangevuld op die plaatsen waar het wenselijk is.

Heb je vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden voor behandelingen en juiste supplementen? Vraag me gerust. Na een lange zoektocht ben ik onlangs een samenwerking aangegaan met een supermooi merk die helemaal bij de waarden van Belliev past. Ook met een heel fijn collageenpoeder. Ik gebruik dit nu zelf 2 maanden en ik krijg zoveel complimenten over m’n huid. En ik zie het zelf ook. In de praktijk vertel ik je hier graag alles over, of je stuurt me een whats app: 06-51209550

 

Met hartelijke groet,

Lineke Veenstra

Huidspecialiste