Tot een jaar of 40 zorgt je lichaam wel voor jou en heb je nog niet zoveel omkijken naar rimpels en verslappingen in je gezicht. Vanaf een jaar of 50 en als je in de overgang komt, merk je dat het niet allemaal meer vanzelf gaat. Je strakke kaaklijn verandert in hamsterwangen en je bovenlip gaat steeds meer op een barcode lijken. En frons je nu de hele tijd of is een permanente rimpel tussen je wenkbrauwen geboren? Zo niet leuk! Zie je rimpels in ruitvorm verschijnen met kussentjes ertussen? Dit kan duiden op versuikering van je huid of te wel glycatie.

Wat doet glycatie?

Glycatie zorgt er voor dat de eiwitten collageen en elastine in je huid hun rekbare vermogen sneller verliezen. Dit komt doordat er teveel suiker in je huid is opgeslagen. Dit zet zich vast op het collageen en de elastine en je hierdoor gaat je huid zich verharden en verkleven. Dit uit zich in plooien en ruitvormige rimpels.

Huid versuikering en voeding

De grote boosdoener van glycatie zit in onze voeding. Misschien heb je wel eens van AGE’s gehoord: Advanced Glyation End products. Denk hierbij aan het bruine randje van gebakken aardappelen/friet of het donkere kleurtje van gegrild vlees. Naast dat dit zeer ongezond en zelfs kankerverwekkend is, heeft het ook een negatieve invloed op je huid. Niet te verwarren met gegrilde groentes. Deze zwartje randjes zijn namelijk wel gezond. Ook teveel suiker en snelle koolhydraten veroorzaken glycatie. Suiker in de koffie of een koekje bij de thee doen de meesten allang niet meer, maar suiker zit ook verstopt in allerlei sauzen, pakjes en zakjes om mee te koken en zelfs in dieetrepen (sucralose).

Ook snelle koolhydraten zijn suikers. Hieronder vallen witmeel, pasta, witte rijst en broodsoorten waar geen volkoren op staat. Wist je dat donker brood haar kleur vaak dankt aan mout? Dit is ook een vorm van suiker en maakt het brood niets gezonder dan witbrood. Alcohol wordt in je lichaam ook omgezet in suiker. Aardappelen is een apart verhaal. Deze vallen onder de snelle suikers maar bevatten ook belangrijke vitamines zoals zink en magnesium. Een gekookt aardappeltje mag best als je het maar combineert met veel groentes.

Je kunt dus veel doen aan je huid door je voeding aan te passen. Zelf maak ik voor de lunch graag wraps van eieren met roomkaas. (voor 5 wraps: 5 eieren, 50 gram roomkaas). Die beleg ik met advocado, zalm, tomaat, komkommer etc. Voor het avondeten kun je rijst vervangen door bloemkool, pasta door courgettelinten of taugeh en gebakken aardappelen vervangen door een puree van pastinaak met bloemkool. Echt heerlijk! Een mediterraan dieet met veel kruiden is over het algemeen heel gezond. Wil je ook op de kilo’s letten, dan is een koolhydraatarme levensstijl een goede. De boekjes van The New Food vind ik erg leuk. En eet je 80% gezond? Dan is er nog 20% ruimte over om te smokkelen.

Wat kun je zelf doen?

  1. Als de glycatie al is ingetreden, kun je door de juiste voeding erger voorkomen en het versnelde proces van huidveroudering een halt toe roepen.
  2. Cuppen. Met speciale glazen cups kun je de elastinevezels in je huid uitrekken. Verklevingen en verhardingen kun je hiermee losmaken en er kan zich nieuw collageen vormen. Vraag me er gerust naar, ik heb ze voor je ingekocht.
  3. Wat ook goed werkt, zijn speciale oefeningen voor je gezicht. De beste oefeningen heb ik voor je in een handig boekje opgenomen.
  4. Collageen smeren in een dag- of nachtcrème werkt helaas niet, was het maar zo gemakkelijk. Het vochtgehalte van je huid kun je wel verhogen door middel van een liposomen serum. Als je weet dat een droogtelijntje een voorbode is voor een rimpel, dan is dit verstandig om te doen. Samen met de juiste vetten, vochtvasthoudende ingrediënten zoals hyaluron en huidvitamines, breng je je huid in optimale conditie.
  5. Collageendrankjes, pillen en poeders. Dit werkt, maar alleen als aanvulling op een huid behandeling. Je wilt de voordelen van de supplementen graag daar zien waar je rimpels ontstaan en dit snapt het drankje helaas niet.

Wat kun je nog meer doen?

Massage. Laat je huid regelmatig masseren om de verklevingen en verhardingen los te maken. Wist je dat de Skin Touch Massage van Belliev zich hier speciaal op richt?

Onlangs heb ik een cursus Collageendraden gevolgd. Speciale draden worden hierbij in een rimpel gelegd. Het bijbehorende stamcelserum zorgt ervoor dat het draadje oplost en in de huid zakt. Je ziet meteen verschil! Hoe vaker je dit doet, hoe langer het resultaat aanhoudt en hoe minder diep de rimpels worden. Het Miracle Collageen Mask heet niet voor niets zo. Hij lift je gehele gezicht en geeft een supermooi en zichtbaar resultaat. De behandelingen zijn pijnloos en worden uitgevoerd met een stevige (cupping) massage.

Ik ben super enthousiast en wil je er graag kennis mee laten maken. Op www.belliev.nl kun je  meer informatie vinden en eventueel een afspraak maken. Wil je meetbare resultaten? Boek dan een Introduction Treatment of een Skin Analysis bij de behandeling.