Een paar jaar geleden heb ik mij uitvoerig verdiept in de gezondheidsvoordelen van Omega 3 voor onze gezondheid. De voedingssupplementen van WHC kwamen hierbij als beste uit de bus. Met 10 dames hebben we met deze supplementen een challenge gedaan. Zij hebben allen gedurende 4 maanden de Omega3 van WHC geslikt en we hebben voor- en nadien een bloedmeting gedaan. Dit ging door middel van een vingerprik welke in een laboratorium werd onderzocht. Bij aanvang lag het omega 3 gehalte bij iedereen te laag en ook de verhouding omega 6 tot 3 in het bloed was niet goed. Na 4 maanden slikken had iedere deelnemer gezondheidswinst geboekt en waren de meesten uit de rode (gevaren)zone.

Hart- en vaatziekten, hersenziekten en ontstekingsziekten vormen een probleem van deze tijd. Tijd voor een update in 10 vragen over wat Omega-3 kan betekenen voor je gezondheid:

Vraag 1: Is er wetenschappelijk bewijs voor de gezondheidsvoordelen van Omega 3?

Ja! Visolie en de omega-3 visvetzuren behoren tot de meest bestudeerde voedingsstoffen ter wereld. Er is werkelijk geen ingrediënt zo uitgebreid onderzocht als Omega-3. Op basis van deze onderzoeken heeft de European Food Safety Authority (EFSA) een aantal gezondheidsclaims goedgekeurd. Dit zijn ze:

*Dagelijkse inname van 250 mg EPA & DHA heeft een gunstige invloed op het hart en draagt bij tot de normale werking ervan.

*Dagelijkse inname van minimaal 2000 mg EPA & DHA draagt bij tot de instandhouding van een normaal en gezond vetgehalte in het bloed.

*Dagelijkse inname van minimaal 3000 mg EPA & DHA draagt bij tot de instandhouding van een normale en goede bloeddruk.

* DHA is een belangrijke bouwsteen van de hersenen. Dagelijkse inname van 250 mg DHA draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie.

Vraag 2: Waarom volstaat 1 of 2 keer per week een portie vette vis zoals zalm niet?

Het merendeel van de vis zoals zalm die verkocht wordt, zijn gekweekt. De kwaliteit hiervan is zeer wisselend en de omega 3- en 6-verhouding is zeker niet optimaal. Kweekzalm bevat vaak grote hoeveelheden toxines. Het beste kan gekozen worden voor wilde zalm, te herkennen aan het MSC-logo. Een portie verse (uit de supermarkt is niet vers en vaak zelfs ontdooide vis), wilde zalm bevat ongeveer 1700 mg EPA & DHA. Voor je bloeddruk en gezond vetgehalte hebben we dit dagelijks nodig en zou je iedere dag verse wilde vis moeten eten. Dit doen we veelal niet.

Vraag 3: Hoeveel moet ik dagelijks slikken?

Een dagelijkse dosis juiste Omega-3 (DHA+EPA) van 1000 tot 2000 milligram per dag gedurende minimaal 4 maanden kan voor een gezonde index van minimaal 8% Omega-3 in het bloed zorgen.

Vraag 4: Met een hoge dosering EPA en DHA zit je altijd goed?

Helaas niet. Niet elke capsule is even zuiver. Let op het gehalte EPA en DHA in de capsule en tel dit bij elkaar op. Slik alleen wat je echt nodig hebt en zoek daarom naar een geconcentreerd -lees zuiver- omega-3 product. Dit kun je checken door de totale hoeveelheid visolie op te zoeken (bv 1200 mg pure Triglyceride visolie) in verhouding tot de EPA (bv 675 mg) en DHA (460 mg). Een visolie met een concentratie van meer dan 90% is goed.  675+460=1135 = 95% van 1200mg. Dit is dus een hele goede visolie.

Vraag 5: Welke verschillende vormen visolie zijn er?

De vorm omega-3 is ook belangrijk. Recent is een nieuw onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat omega-3 in triglyceride (rTG) vorm veel beter opneembaar is van een ethylester (EE) variant. Ethylesters komen niet in natuur voor en worden niet door het lichaam als vet of olie herkend.

Vraag 6: Wat is een goed merk?

Er zijn grote verschillen tussen de verschillende merken. In de onderstaande tabel zie je een overzicht van bekende merken en de hoeveelheid DHA & EPA die erin zit. Ook het soort rTG of EE is in de tabel opgenomen.

Bron: carebynature

Vraag 7: Hoe weet ik of de visolie veilig en niet verontreinigd is?

Let op dat je voor visolie kiest uit niet-bedreigde, zich snel voortplantende en zich snel vernieuwende vissoorten die onderaan in de voedselketen staan. Denk hierbij aan kleine visjes zoals ansjovis, sardines, makreel en haring. Bij een door Friends of Sea gecertificeerd merk mag je ervan uitgaan dat het goed is. Let ook op de versheid. Dit wordt uitgedrukt in TOTOX waarde. Dit mag zeker niet boven de 26 zijn. Bij een waarde onder de 10 heb je te maken met een kwaliteitsproduct.

Samenvattend: Let op concentratie, zuiverheid, TOTOX waarde (versheid), opneembaarheid en duurzaamheid

Vraag 8: Maakt het uit hoe en wanneer ik de supplementen inneem?

Ja, dat maakt zeker uit. Neem de capsules vlak voor of bij een vettige maaltijd in. Je spijsvertering komt namelijk pas bij 10 gram vet of olie in actie. Een halve avocado of 4 walnoten bevatten ongeveer 10 gram vet. Maar bij de avondmaaltijd (met een eetlepel olijfolie) kan ook.

Vraag 9: Is er ook plantaardige Omega 3?

Jazeker! Als je liever geen vis eet kun je kiezen voor een algenolie supplement. Algenolie is duurzaam en er hoeven geen vissen te worden gevangen. De kleine visjes die onderaan de voedselketen staan, bevatten veel omega 3 doordat ze zelf zoveel algen eten. Ik ben hiervan dan ook groot fan. Er is echter een groot nadeel en dat is de prijs. Om dezelfde hoge dosering en een goede kwaliteit en zuiverheid te krijgen, betaal je toch wel het dubbele.

Vraag 10: Wat zijn de voordelen van de visolie supplementen van WHC, te weten de Uno Cardio 1000?

  • Het is de hoogst geconcentreerde visolie wereldwijd op de markt.
  • Meest zuiver: 1 capsule bevat meer dan 1100 mg zuivere omega 3 visolie
  • De Triglyceridevorm wordt veel beter opgenomen van goedkopere ethylester concentraten
  • Het wordt gewonnen uit kleine visjes die onderaan de voedselketen staan en het minst verontreinigd zijn
  • Er is natuurlijke Vitamine D toegevoegd voor sterke botten, spieren en immuunsysteem en een extra hulp voor het hart, hersenen en weerstand
  • Het bevat de natuurlijke vorm van verschillende soorten Vitamine E (tocopherolen)

Met dank aan artikelen van Care by Nature, Dr Baumann Cosmetics en aHealthylife