De laatste tijd zien we steeds meer crèmes op de markt met niacinamide (Vitamine B3) als basisingrediënt, en terecht!
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat niacinamide een goede, multifunctionele huidverzorger is. Daarom heeft Dr. Baumann nu ook de nieuwe werkstofampul, met een niacinamide concentratie van 8% in het assortiment. Het beste resultaat verkrijg je door iedere dag 2 druppels van het ampul op je huid aan te brengen.
Bij een beschadigde en vocharme huid
Het belangrijkste effect van niacinamide is het verbeteren van de barrièrefunctie van de huid. Hierdoor verliest de huid minder snel vocht en zijn we beter beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Niacinamide doet dit doordat het de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren stimuleert. Beide onontbeerlijk voor een intacte huidbarrière. Fijn meegenomen is dat het op die manier ook zorgt voor een gladdere huid en minder droogtelijntjes.
Bij hyperpigmentatie
Eén van de meest ingezette werkstoffen bij hyperpigmentatie is hydroquinone of afgeleiden daarvan. Hydroquinone is zeker effectief maar heeft nogal wat bijwerkingen en kan tot huidbeschadigingen leiden. De wetenschap zoekt dus naarstig naar veiligere alternatieven en in dit kader komt niacinamide naar voren. Dat niacinamide effectief is bij hyperpigmentatie blijkt onder andere uit een onderzoek uitgevoerd in 2011 waarbij de effectiviteit van hydroquinone versus niacinamide werd nagegaan bij vrouwen die last hebben van “melasma”. Melasma zijn grillig gevormde bruine vlekken die ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding.
Bij het onderzoek brachten 27 vrouwen met melasma aan de ene kant van hun gezicht een crème met 4% niacinamide aan, op de ander kant een crème met 4% hydroquinone. Ze deden dit gedurende 8 weken. Alle proefpersonen gebruikten een zonnebrandcrème gedurende de testperiode. Beide crèmes werkten bij de meeste vrouwen goed. De crème met 4% hydroquinone scoorde qua resultaat iets beter maar leverde wel de meeste bijwerkingen op terwijl dit bij de crème met 4% niacinamide veel minder was.
Bij een geïrriteerde huid
Niacinamide heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en het kan de huid kalmeren bij bepaalde allergische reacties. Het remt namelijk de histamineproductie af en vermindert daardoor de roodheid en jeuk die daarvan doorgaans het gevolg zijn. De therapeutische werking van niacinamide wordt verder onderzocht omdat het ook interessant zou kunnen zijn voor de behandeling van allerlei andere infectieziektes in het lichaam. Let wel, het één en ander moet nog worden hard gemaakt.
Bij acne en rosacea
Buiten het feit dat niacinamide ontstekingsremmend werkt, remt het ingrediënt ook de talgproductie. Dr. Alan Shalita toonde in 1995 al aan dat de stof bijna even goed helpt bij de behandeling van acne als antibiotica. Hetzelfde onderzoek werd in 2013 nog eens overgedaan, met dezelfde resultaten. Voordeel van niacinamide t.o.v. de traditionele clindamycinecrèmes is dat bacteriën er niet resistent tegen kunnen worden. Eén van de grote problemen bij antibioticagebruik.
In dezelfde lijn wordt ook het effect van niacinamide op andere ontstekingsgerelateerde huidaandoeningen onderzocht. Zo worden niacinamidecrèmes door tal van “gespecialiseerde” cosmeticaproducenten naar voor geschoven als remedie tegen rosacea. Het wetenschappelijk onderzoek hieromtrent is echter eerder terughoudend in zijn conclusies omdat de resultaten nu ook weer niet zo spectaculair zijn. Dat wordt bijvoorbeeld gedemonstreerd in een onderzoek uit 2005 waar 34 rosaceapatiënten behandeld werden met niacinamide. Bij 9 patiënten trad een duidelijke verbetering op. Bij 17 proefpersonen was er sprake van ‘matige’ verbetering en bij de anderen was er geen effect. Het feit dat er geen recenter onderzoek terzake is, duidt er toch een beetje op dat de wetenschap er niet echt in gelooft.
Waar je op moet letten Niacinecrèmes of -serums kunnen zeker een waardevolle bijdrage leveren aan een betere huid. Alleen zijn alle wetenschappelijke onderzoeken het erover eens dat het dat pas doet vanaf een concentratie van minimaal 4%. Vraag dus in ieder geval, bij twijfel, even na hoeveel niacinamide je product bevat.
Met dank aan Dr Baumann Cosmetics
Met hartelijke groet,
Lineke Veenstra
huidspecialiste