Om de vraag te beantwoorden of er iets te doen is aan vergrote poriën, is het zinvol om eerst de vraag te beantwoorden wat een porie eigenlijk is. Poriën zijn minuscule openingen in onze huid waarlangs huidtalg verspreid wordt over de huid. Huidtalg is onze ‘huideigen’ cosmetica die ons lichaam zelf aanmaakt. Het maakt deel uit van onze natuurlijke huidbarrière. Huidtalg houdt onze huid soepel, beschermt ze tegen bacteriën en biedt, tot op zekere hoogte, ook een huideigen beschermingsfactor tegen de schadelijke invloed van de zon.

Hoe komen poriën nu vergroot?

Bij een ‘normale’ productie vloeit de talg mooi uit over de huid. Is dit proces niet in balans (bijvoorbeeld ten gevolge van hormoon schommelingen of door een opstapeling van dode huidcellen) dan kunnen poriën gaan verstoppen. Ze worden daardoor meer zichtbaar. Blijft deze verstopping langdurig aanwezig dan kan de poriewand wat gaan oprekken. Een zichtbare porie is vaak een verstopte, en in de meeste gevallen een opgerekte porie.

En dan nu het slechte nieuws: Poriën bevatten geen “spiertjes”, het zijn dus geen structuren die gewoon kunnen uitzetten en inkrimpen.  Er bestaat dus ook geen crème die poriën even snel kan verkleinen. Maar, wat ‘doen’ dan al die producten op de markt? Een uurtje googlen naar remedies tegen vergrote poriën leverde drie productgroepen op.

Enerzijds zijn er producten die de verstoppingen weghalen. Klassieke scrubs maar ook producten op basis van een exfoliant (salicylzuur of glycolzuur) of op basis van vitamine A zuur. Door het verwijderen van de dode huidcellen en de talgophopingen/verstoppingen zullen de vergrote poriën al een stuk minder opvallen. Deze producten werken behoorlijk, maar kunnen geen wonderen verrichten. Bovendien schaadt overdaad. Ze kunnen de huid dusdanig verdunnen dat een goede huidfunctie in het gedrang komt. Zuurbehandelingen doe je dan ook bij voorkeur bij de schoonheidsspecialiste.

Binnen deze categorie vallen ook de betere en gezondere producten op basis van natuurlijke ingrediënten zoals manuka, tea tree oil en lavendel. Verwerkt in een liposomengel houden ze de huidtalg soepel zodat verstoppingen tot een minimum beperkt worden.

Anderzijds heb je de lotions en crèmes die zorgen voor een vals ‘huidsamentrekkend’, adstringerend effect. Vals, want ze zorgen er heus niet voor dat je huid samentrekt.  Naast exfolierende stoffen bevatten ze stoffen die de huid doelbewust, in lichte mate gaan irriteren zodanig dat ze opzwelt en de poriën dicht worden gedrukt. Die producten zijn dus niet fijn voor je huid.

Als laatste categorie zijn er producten die werken als make-up en de vergrote poriën gaan ‘camoufleren’. Door het toevoegen van reflecterende deeltjes (bijv. mica) vallen de vergrote poriën minder op.

Duidelijk is dat, als je vergrote poriën hebt, er eigenlijk weinig écht aan te doen valt. Preventief kun je natuurlijk heel wat doen. Een goede reiniging en het gebruik van gezonde, op je huidtype aangepaste producten, kunnen ervoor zorgen dat vergrote poriën niet of nauwelijks zullen optreden. Heb je vergrote poriën, dan zal dezelfde gezonde huidverzorging ervoor zorgen dat je huid in de best mogelijke conditie verkeerd en ook dan zullen die vergrote poriën minder opvallen.

Met zonnige groet,

Lineke Veenstra

huidspecialiste