De feiten op een rij:
  • De beschermingsfactor (bijvoorbeeld factor 30) die op je fles zonnebrand staat, is gebaseerd op een smeerdikte van 30 ml per m2. Ons lichaam heeft ongeveer een oppervlakte van een m2. Vrij vertaald komt dit erop neer dat je met een fles van 200 ml je maar 6 keer helemaal kunt insmeren. Pas dan haal je de beschermingsfactor die op de fles aangegeven staat. Dik smeren dus!
  • Hoe hoger de beschermende factor van een zonneproduct, hoe kleiner de extra bescherming. Factor 10 geeft 90% zonbescherming. Met beschermingsfactor 20 is de huid al voor 95% beschermd. Hogere factoren geven maar een paar procent extra bescherming.
  • Regelmatig insmeren met een lage factor is veel beter dat éénmalig insmeren met een hoge factor. De factor bepaalt het aantal keren dat je langer in de zon kunt blijven, zonder te verbranden. In theorie! Je zonnebrandproduct met een chemische zonnefilter (de meest gangbare) werkt namelijk maar 4 uur en na 2 uur is de werking gehalveerd. Het is dus verstandig om je iedere 2 uur in te smeren. Om twee uur lang voldoende beschermd te zijn, is een lagere factor al voldoende.
  • Vele chemische UV-filters leiden steeds vaker tot allergische reacties. Wil je het risico op een allergische reactie vermijden of verminderen, vermijdt dan deze chemische UV-filters: 4-Methylbenzylidencampher; 4 MBC; 3-Benzylidencampher; 3 BC; Octyl Methoxycinnamate; OMC; Benzophenone-3; Oxybenzon; Homosalate; Homomenthylsalicylat; HMS; Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid; OD-PABA.
  • Producten met natuurlijke vitamine E bieden al een zeer goede bescherming tegen de zon. Producten met deze vitamine bieden al een beschermingsfactor 4 en dus 75% vermindering van de UV-straling. De hele dag! Toegevoegd aan de producten voor de dagelijkse verzorging zijn zonnebrandproducten voor het dagelijkse zonlicht vaak overbodig. Zo herken je natuurlijke vitamine E op de verpakking: “d-alfa-tocopherol-acetate”.
  • De beste bescherming tegen de zon komt van binnenuit. Met behulp van een reeks krachtige antioxidanten zoals spirulina, betacaroteen, vitamine C en E, zink, selenium en groene thee kun je de huid perfect beschermen tegen UV-straling. Deze antioxidanten zijn samengebracht in de Skin Protect van LavieSage nutricosmetics.
  • Een goed zonnebrandproduct beschermt je zowel tegen UV-A als UV-B straling. Beide zijn namelijk verantwoordelijk voor de toegenomen aantal kwaadaardige tumoren. Let hier goed op!
  • Intense UV straling heeft een huidverouderend en huiduitdrogend effect op de huid. Het is het van belang de huid extra goed te hydrateren en extra goed te verzorgen met natuurlijke oliën en vitamines. Ook de zonnebeschermingsproducten zelf bevatten daarom het liefst deze ingrediënten. Een goede aftersun of bodylotion is onmisbaar als je in de zon bent geweest en beschermt de huid tegen eventuele opgelopen zonneschade.

Met zonnige groet,

Lineke Veenstra

huidspecialiste