Wie voor huidproblemen wordt behandeld, weet dat er in ziekenhuizen nog heel vaak producten op basis van minerale olie zoals petrolatum, vaseline en paraffine worden gebruikt. Hieraan worden geneesmiddelen als cortisonen toegevoegd waarbij de minerale olie werkt als draagstof voor het medicijn. Ook huidverzorgingsproducten bevatten vaak nog minerale olie. Heel wat onderzoeken over de zogenaamde goede verdraagzaamheid van minerale olie werden de afgelopen vijftig jaar gefinancierd door belanghebbende partijen zoals de petroleum en de cosmetica industrie. Het gaat om een miljardenmarkt waarbij een zeer goedkope grondstof (petrolatum), na een kleine bewerking, zeer duur kan worden verkocht. Dat heeft er toe geleid dat een aantal problemen met minerale olie tot nu toe weinig bekendheid hebben gekregen. Inmiddels is bij steeds meer vakmensen bekend dat minerale olie verstorend werkt op de huidfunctie.
Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken heb ik het volgende samengevat:
1 Huidontstekingen kunnen bevorderd worden door minerale olie
De zuurgraad van een gezonde huid is ongeveer 5,5. Veel huidirritaties en huidonstekingen hangen samen met een te hoge zuurgraad van de huid. Afsluitende ingrediënten zoals minerale olie remmen het natuurlijke zelf herstellende regeneratieproces van de huid af, wat van invloed is op de zuurgraad.
2 Onderhuidse vetbolletjes kunnen worden veroorzaakt door minerale olie
Minerale olie kan door de huid worden opgenomen. Daardoor wordt deze stof blijvend in het lichaam opgeslagen. Minerale olie vermengt zich niet met de lichaamseigen vetstoffen omdat ze een andere structuur hebben. Ze worden ook niet afgebroken, maar worden in de huid opgeslagen. Deze petroleumolie vervuild de huid letterlijk. Hierdoor kunnen onderhuidse vetbolletjes ontstaan. Deze worden vaak pas zichtbaar als de minerale oliefilm van de huid wordt verwijderd en zijn vaak zeer moeilijk weg te krijgen.
3 Minerale olie verstoort de celstofwisseling van de huid
Door het afsluitend effect van minerale olie wordt de werking van calcium in de huid tegengehouden. Als de huid water verliest, gaat er ook calcium met het water mee. Daardoor ontstaat er een calciumtekort rond de levende huidcellen. Indien de levende huidcellen dit opmerken, beginnen ze de voorraad ceramides en phospholipides (huidvetten) die ze hadden aangemaakt uit te stoten, zodat de huidbarrière weer hersteld wordt. Dit herstelproces komt tot stilstand indien de huid wordt afgesloten. Er vloeit dan geen calcium meer af, waardoor de huidcellen niet meer aangezet worden tot het vernieuwen van de huidbarrière. Hierdoor kan op langere duur een huid ontstaan met een tekort aan epidermale lipiden, wat zich uit in een schrale, soms schilferige huid met droogterimpels. Bij het weghalen van de minerale olie moeten de huidcellen op korte termijn de schade proberen te herstellen, waardoor ze soms een tijd lang een herstelreactie vertoont met rode vlekjes, minipuistjes en jeuk. Als die schade hersteld is, voelt de huid veel zachter aan en ziet ze er mooier en vitaler uit.
4 Minerale olie wordt in verband gebracht met auto-immuunziektes
Minerale olie staat bekend als niet allergeen. Maar minerale olie in het lichaam verhoogt de productie van antilichamen en wordt in verband gebracht met auto-immuunziektes. Door lippenbalsems of handcrèmes met minerale olie wordt telkens een kleine hoeveelheid in het lichaam opgenomen. Ook de huid neemt een deel van de minerale olie op.
Je kunt minerale olie herkennen in de ingrediëntenlijst als:
Petrolatum (Vaseline), Paraffinum-Liquidum, Paraffinum-Subliquidum, Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax, Ozokerit of Ceresin
Mijn advies is om geen huidverzorgingsproducten met een van deze bovenstaande ingrediënten aan te schaffen.
Met zonnige groet,
Lineke Veenstra
huidspecialiste