Met de juiste huidverzorging kun je aan de buitenkant werken. Je kunt verstoppingen weg laten halen door een specialist en thuis kun je een goede reiniging en scrub gebruiken. Ook kun je talg regulerende liposomen gebruiken waardoor je huidtalg vloeibaarder wordt en verstoppingen minder snel voorkomen. Daarnaast zijn er nog een aantal natuurlijke, antibacteriële ingrediënten zoals manuka, tea tree en lavendel, die de acne bacterie minder actief maken.

Wat kun je nog meer doen om puistjes in te perken en zo mogelijk te vermijden? En wat is het verband tussen voeding en puistjes?

Uitgangspunt voor wetenschappelijk onderzoek was de vaststelling dat in onze westerse maatschappij acne problemen alleen maar toenemen terwijl bij natuurvolkeren acne een onbestaand verschijnsel is. Als we ons eetpatroon gaan vergelijken met het eetpatroon van bijvoorbeeld de Papoea’s valt er onmiddellijk iets op. Hun dieet bevat in tegenstelling tot dat van ons geen melk of melkproducten en erg weinig geraffineerde suikers.

Mensen die een halve liter melk per dag drinken hebben 50% meer kans op puistjes dan mensen die zelden of nooit melk drinken. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health. De grotere kans op acne komt door de natuurlijke hormonen die in melk en andere melkproducten zitten. Deze hormonen worden in principe afgebroken in de lever maar als die het niet meer aankan, worden ze afgezet in de rest van het lichaam.

Op die manier zorgen ze, je raadt het al, voor een verhoogde talgproductie met uiteindelijk acne als gevolg. Het zijn trouwens niet alleen de steroïden in melk die voor problemen zorgen. Melk barst van verschillende groeihormonen. En dat hoort ook zo. Melk is immers bedoeld om zuigelingen te laten groeien. Maar daar houdt het dan ook op.

En suiker dan?

Waar melk hormonen van buitenaf in het lichaam brengt, zorgt suiker -en zeker geraffineerde suiker- voor een verhoogde hormoonproductie door het lichaam zelf. Een team onder leiding van evolutionair bioloog Loren Cordain van de Amerikaanse Colorado State universiteit beschrijft het volgende mechanisme:

Geraffineerde suikers worden snel verteerd en opgenomen. Het lichaam heeft immers weinig werk om ze te verwerken. De alvleesklier reageert daarop door grote hoeveelheden insuline en het groeihormoon IGF-1 af te scheiden om de bloedsuikerspiegel weer in evenwicht te brengen. Dit leidt op zijn beurt weer tot een overvloed van mannelijke hormonen. Die hormonen zetten de huid aan tot productie van talg. Zelfde resultaat dus als bij de melk, alleen een ander scenario.

Wil je meer informatie over hoe je je huid het beste kunt verzorgen? Je kunt gemakkelijk online een huidanalyse boeken via http://www.belliev.nl. Ik help je graag.

Met zonnige groet,

Lineke Veenstra

huidspecialiste