Glycolzuur (glycolic acid) is een Alpha Hydroxy Acid (AHA). Deze zuren zijn vaak afkomstig van fruit en worden daarom ook wel fruitzuren genoemd. Er bestaan vele onafhankelijke en wetenschappelijke studies waarin de effectiviteit van glycolzuur wordt beschreven. Deze stof heeft onder andere een positieve invloed op pigment, veroudering en een droge huid. Glycolzuur wordt het meest effectief in concentraties vanaf 30%.

Wat doet glycolzuur voor onze huid?

Van alle AHA’s heeft glycolzuur de kleinste moleculen waardoor het de huid het makkelijkst en meest effectief kan penetreren. Glycolzuur dringt door tot in de buitenste laag van onze huid. Hier zijn voornamelijk erg veel dode huidcellen. Een lijmachtige stof houdt deze huidcellen bij elkaar, maar glycolzuur zorgt er juist voor dat deze stof wordt opgelost zodat onze huidcellen los komen en verwijderd kunnen worden. Hierdoor schilferen de dode huidcellen in een snel tempo af en worden jonge, nieuwe cellen gestimuleerd. Er zijn wel meer ingrediënten die dode huidcellen op deze of een soortgelijke manier verwijderen, maar glycolzuur is één van de meest effectieve ingrediënten.

Glycolzuur zorgt dus voor het verwijderen van dode huidcellen; het ‘exfolieert’ de huid. Hoewel de natuur hier op jonge leeftijd geen hulp bij nodig heeft, wordt het voor de huid na het 30e levensjaar een stuk lastiger die dode cellen kwijt te raken. Door het opstapelen van dode huidcellen wordt de huid dof en grauw en neemt de kans op het ontstaan van onzuiverheden en schilfers toe. Gebruik van een exfoliant is een geweldige manier om je huid weer die gladde en frisse uitstraling terug te geven.

Ook kan je huid beter vocht vast houden en worden oppervlakkige pigmentvlekken minder zichtbaar.

Alsof dat nog niet genoeg is, kan glycolzuur volgens onderzoek beschermend werken tegen schade door de zon. Een onderzoek van Yale Medical school toonde aan dat het aanbrengen van glycolzuur gedurende 7 dagen vòòr blootstelling aan de zon, roodheid en ontstekingen (inflammatie) met 16 procent verminderde. Vermoedelijk versterkt de stof de aanmaak van antioxidanten in de huid. Dit betekent dat de kans op het krijgen van huidkanker en huidveroudering af kan nemen.

Bij gebruik van hogere concentraties (> 15%) kan het ingrediënt collageen en elastinevorming stimuleren.

Tijdens het gebruik van glycolzuur wordt de huid gevoeliger voor zonlicht en kou. Dit komt door het verwijderen van dode huidcellen waardoor de bovenste huidlaag dunner wordt. Beschermen tegen zonlicht en kou wordt dus nog belangrijker wanneer je dit ingrediënt gebruikt. Doe je dit niet, dan kan glycolzuur juist het tegenovergestelde effect hebben. Het gebruik van glycolzuur dient altijd onder begeleiding van een schoonheidsspecialiste (concentratie tot 30%) of huidtherapeute (boven 30%) plaats te vinden.

De voordelen van het gebruik van glycolzuur op een rij:

  • vermindert hyperpigmentatie
  • vermindert acné littekens
  • vermindert fijne lijntjes en rimpeltjes
  • stimuleert de aanmaak van de collageen- en elastine

Bronnen: Beautylab en Jetske Ultee

Met zonnige groet,

Lineke Veenstra

huidspecialiste