Couperose, officieel teleangiëstasieën genoemd, zijn haarfijne gesprongen bloedvaatjes in het gezicht. Het is ongevaarlijk maar kan wel storend zijn. Ga je snel blozen, wordt je gauw rood bij koude of warmte? Dan ben je gevoelig voor couperose. Maar je kunt er iets aan doen! Couperose is een ongevaarlijke maar vervelende huidaandoening die meestal gepaard gaat met abnormale roodverkleuring van de wangen en/of neus, soms ook van het voorhoofd en de kin. Het lijkt alsof je continue bloost. Couperose is het gevolg van een abnormale toename of uitzetting van een aantal kleine bloedvaatjes in het gezicht. Door het voortdurend uitzetten kunnen deze adertjes zich permanent gaan verwijden waardoor de roodheid niet meer verdwijnt.

Couperose komt voor vanaf de leeftijd van 20 jaar. Het komt vaak voor bij mensen die veel buiten werken aangezien de voornaamste factor van het ontstaan van couperose, UV straling en koude is. Voor een stuk is het ook erfelijk bepaald, de een heeft sterkere vaatwanden dan de ander. Ook roken en overmatig alcoholgebruik werken het ontstaan van couperose in de hand.

Hoe kun je het verhelpen?

Er bestaat geen geneesmiddel tegen couperose maar tegenwoordig is deze aandoening gemakkelijk en goed te behandelen. Hieronder vind je de mogelijkheden.

Coagulatie met het Epil 100 apparaat

Met de Epil 100 wordt met een fijn naaldje in het bloedvaatje geprikt. Door de warmte en stroom smelt het bloedvaatje dicht. Het bloed stolt en je ziet meteen het resultaat. Ieder vaatje wordt afzonderlijk behandeld. Het is een veilige methode waarbij geen littekenvorming optreedt. Het resultaat is in principe blijvend, maar het kan zijn dat er op den duur weer nieuwe bloedvaatjes zichtbaar zijn. Na de behandeling zal de huid wat rood zien, dit is meestal na een dag weer verdwenen. Een behandeling duurt ongeveer 15 minuten en kost €35,-. Vraag ernaar in de praktijk of klik hier om direct een afspraak te maken. Heb je een zwaardere vorm van couperose? Dan is de Elos Lasertherapie aan te bevelen.

Elos lasertherapie van Cosmetique Totale

Lasertherapie is kostbaarder dan de Epil 100, maar werkt effectiever voor grotere oppervlakten. Naast couperose kan ook rosacea behandeld worden. Pigmentvlekken, sproeten en zonbeschadigingen kunnen direct worden meebehandeld. Er wordt een verkoelende gel aangebracht en systematisch wordt het gebied bestempeld. Dit voelt als elastiekjes die tegen je huid ketsen. Door de pulsstempels neemt de hemoglobine in het bloed de energie op en zet het om in warmte. Hierdoor worden de vaatjes vernietigd. Na de behandeling wordt de huid gekoeld. De huid kan rood zien en licht zwellen. De roodheid neemt snel af en een zwelling duurt normaliter niet langer dan 2 dagen. Gemiddeld zijn 1 tot 5 behandelingen nodig. Tijdens een eerste consult worden de wensen, mogelijkheden en eventuele contra indicaties besproken en is het mogelijk om een proefpuls te ervaren. De laserbehandeling wordt uitgevoerd door een HBO-geschoolde en kwaliteitsgeregistreerde huidtherapeute van Cosmetique Totale. Tarieven vanaf €75,-. Klik hier om een gratis en vrijblijvend consult te boeken.

Hoe kun je het voorkomen?

Grote temperatuurverschillen en alles wat warmte opwekt, zoals sauna en zonnebaden, kunnen couperose uitlokken. Ook sommige voedingsmiddelen hebben een invloed. Met name alcohol en bepaalde hete specerijen.

Het ontstaan van nieuwe verwijde bloedvaatjes kun je tegengaan met cosmetica op basis van paardekastanje extract (horse chestnut). Dit zorgt voor een betere doorbloeding en een versteviging van de wanden van de bloedvaten. Wanneer couperose frequent in de familie voorkomt, is het een goed idee om preventief een product met horse chestnut te gebruiken.

Camouflage van de couperose huid

Met de verzorgingsproducten van Dr Baumann Cosmetics, bijvoorbeeld met de couperosecreme op basis van paardekastanje extract, kun je vaak al een merkbare verbetering bereiken. Bovendien kunnen de producten er toe bijdragen dat de couperose niet nog erger wordt. Daarnaast heeft Dr Baumann al het nodige in de make up lijn om couperose optisch weg te werken. Dit doen we aan de hand van mooie natuurlijke make up, zonder maskereffect.

Met zonnige groet,

Lineke Veenstra

huidspecialiste