Reacties van cliënten:

“Na een jaar lang verschillende smeersels, voorgeschreven eczeem crèmes enz. gebruikt te hebben werkte niets naar behoren. Nu na 3 weken zie je alleen nog wat littekens wat ook steeds meer weg trekt, super dus!”

“Ben na maandagmiddag meteen begonnen met smeren, 2 keer per dag. ’t Is eigenlijk niet te geloven, de eerste avond was de jeuk zo goed als weg. De wondjes zijn dicht en soms al verdwenen. Helemaal super!”.

Zinvolle maatregelen bij eczeem

  • 1 Eczeem uitlokkende stoffen vermijden

De stoffen die het vaakst de huid irriteren, allergische reacties veroorzaken of consitutioneel eczeem uitlokken of verergeren, zijn bekend. Een lijst van de meest voorkomende stoffen die je het beste kunt mijden,vind je onder meer op de website van het AMC: www.huidarts.com.   Uit alle dermatologische informatie blijkt steeds opnieuw dat parfum, geurstoffen, conserveringsmiddelen en chemische UV-filters tot de meest allergene stoffen in huidverzorgingsproducten behoren. Als je deze stoffen wilt vermijden, moet je ze natuurlijk in de eerste plaats op de verpakking kunnen herkennen. Daarom moet je ook de INCI-benamingen ervan kennen. In mijn Ebook staan ze beschreven. Je kunt deze gemakkelijk aanvragen via www.belliev.nl.

  • 2 De huidbarrière herstellen

Gebruik huidverzorgingsproducten voor de droge huid met ceramides, urea, teunisbloemolie en Vitamine B12. Deze ingrediënten hebben een bewezen barrière herstellende werking. Hierdoor kunnen de hydratatie, schilferigheid en infecties worden vermeden.

  • 3 De huid hydrateren

Een gewone dagcrème zal de huidvochtigheid met maximaal 15% doen toenemen. Dat is niet voldoende voor een optimale hydratatie van de huid. Gebruik daarom huidverzorgingsproducten met een hoog gehalte aan liposomen. Meervoudige liposomen kunnen de huidvochtigheid bij dagelijks gebruik tot bijna 100% verhogen.

  • 4 Niet krabben en jeuk vermijden

Door het krabben kan de huid zich niet blijvend herstellen. Gebruik daarom producten met een hoog gehalte Vitamine E. Natuurlijke vitamine E (d-alpa-tocopherol acetate) vermindert jeuk, is niet allergeen, is huid eigen en heeft de sterkste werking van alle vitamine E vormen. Het heeft bovendien een zeer brede beschermende en herstellende werking.

  • 5 Vermijd en bestrijd infecties

Een verstoorde huidbarrière maakt de huid vatbaar voor infecties door bacteriën en schimmels. De dermatoloog zal hiertegen antibiotica voorschrijven. Ook je huidverzorging kan behulpzaam zijn en vooral, ze kan infecties helpen voorkomen. Zo hebben producten die vitamine B12 bevatten een bewezen ontstekingsremmende werking.

  • 6 Vermijd stress

Op vakantie verminderen eczeem klachten vaak. Dit heeft verschillende oorzaken. Op vakantie kom je vaak tot rust en heb je minder last van stress. Dit helpt in de strijd tegen eczeem. Ook zonlicht onder invloed van UVB straling heeft een gunstige uitwerking op eczeem. Wist je dat op een hoogte van 1000 meter of hoger, nagenoeg geen huisstofmijten leven? Goede reden om naar de bergen op vakantie te gaan als je een huisstofmijt allergie hebt. Zeewater is rijk aan verschillende soorten mineralen die de gezondheid van je huid kunnen bevorderen.

Met zonnige groet,

Lineke Veenstra

huidspecialiste