Het is al jaren bekend dat conserveringsmiddelen één van de hoofdveroorzakers zijn van het toenemende aantal contact allergieën bij gebruikers van huidverzorgingsproducten. Parabenen worden het vaakst als conserveringsmiddel gebruikt en het is niet verwonderlijk dat deze stoffen  het vaakst de oorzaak van een contactallergie blijken te zijn. Steeds vaker wordt er reclame gemaakt voor “parabeenvrije cosmetica”. Klinkt goed, maar wordt je daarmee niet op het verkeerde been gezet?

Om die vraag te kunnen beantwoorden is het noodzakelijk om te beseffen wat het probleem is met parabenen, conserveringsmiddelen en contactallergieën. Daarom eerst wat feiten op een rij:

  • Een contactallergie is een vertraagde reactie (soms pas na jaren gebruik) van het immuunsuysteem op het contact met stoffen die de huid (een levend orgaan/organisme) kunnen beschadigen.
  • De hoofdboosdoeners zijn parfum en andere geurstoffen, conserveringsmiddelen, UV-filters, lanoline en nog enkele andere stoffen.
  • Parabenen zijn maar één van de vele gebruikte conserveringsmiddelen.
  • Een conserveringsmiddel doodt de bacteriën in een product om te voorkomen dat het slecht wordt.
  • Bacteriën zijn ééncelligen. De huid is opgebouwd uit levende huidcellen. Huidcellen zijn, net als bacteriën, ook ééncelligen. Een conserveringsmiddel is niet intelligent: het doodt daarom ALLE ééncelligen.
  • Conserveringsmiddelen doden daarom zowel bacteriën als de zo noodzakelijke levende huidcellen. En hebben daarom een schadelijke invloed op de gezondheid van je huid.
  • De meeste bacteriën op je huid zijn noodzakelijk voor een goed functionerende en gezonde huid, zij vormen je zogenaamde huidflora, net zoals je darmen een gezonde darmflora nodig hebben.
  • Recent onderzoek heeft uitgewezen dat een huid met een gezonde huidflora minder kans heeft op huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld eczeem.
  • Levende huidcellen zijn ook noodzakelijk voor een goed functionerende en gezonde huid. Het zijn de fabriekjes waarin de stoffen worden aangemaakt die je huid nodig heeft.

ALLE conserveringsmiddelen hebben dezelfde functie en zijn daarom even schadelijk. Het Duitse vakblad “Der Hautartz” (in het Nederlands “De Dermatoloog”) is daarom ook heel duidelijk: “Er bestaan geen goed werkende conserveringsmiddelen die niet tegelijkertijd de huid voorbereiden op een contactallergie (sensibiliseren).

Die schade is ook meetbaar: onderzoekers van de Universiteit van Kyoto in Japan stelden al in 2005 vast dat producten mét conserveringsmiddelen de levende huidcellen 3x sneller doen afsterven dan normaal. Dit betekent dat de huid 3x zo snel veroudert.

Het is logisch dat het immuunsysteem zich hiertegen verdedigt. Dat gaat dikwijls jarenlang goed. Het immuunsysteem ruimt de boosdoeners meestal succesvol op, waardoor de levende huidcellen nog een hele tijd worden beschermd. Maar als het immuunsysteem door dat voortdurende verdedigen en opruimen toch overbelast raakt, dan zal alsnog de allergie uitbreken.

Maar ook als er (niet meteen) een contactallergie uitbreekt: niet alle schade wordt door het immuunsysteem voorkomen! De bacteriën aan de huidoppervlakte worden wél vernietigd, waardoor de huid vaak toch uit balans geraakt.

Er zijn ook andere -meestal duurdere- methodes, om bederf tegen te gaan, zodat er geen conserveringsmiddelen gebruikt hoeven te worden. Conserveringsmiddelen zijn dus helemaal niet noodzakelijk in een huidverzorgingsproduct.

Het ziek worden van de huid moet altijd worden voorkomen. Parabeenvrije huidverzorging is daarom zeker toe te juichen, omdat het huidschade door parabenen voorkomt.

Maar uit alle hierboven opgesomde feiten mag duidelijk zijn geworden zijn dat huidverzorging niet alleen vrij dient te zijn van parabenen maar ook van alle andere conserveringsmiddelen. De enige logische conclusie kan daarom zijn dat producten niet alleen “parabeenvrij” maar ook “conserveringsmiddelvrij” behoren te zijn.

Waarom wordt er in de reclame dan niet “conserveringsmiddelvrij” in plaats van “parabeenvrij” gebruikt? Dat is heel eenvoudig: de meeste producenten hebben door de toenemende negatieve aandacht in de media de parabenen eenvoudigweg vervangen door andere conserveringsmiddelen.

Je denkt door deze producten beter beschermd te zijn, maar is het in feite niet! Ook hier geldt weer: wie een contactallergie of het doden van de huidnoodzakelijke huidflora door conserveringsmiddelen wil voorkomen, gaat liever niet af op wat de reclame beweert, maar controleert zelf de ingrediënten op de verpakking.

Zo herken je conserveringsmiddelen in een product:

1,2-Dibromo 2,4-Dicyanobutane
4-Hydroxybenzoic Acid
Benzoic Acid
Benzyl Alcohol
Bronopol
Butylparaben
Cetylpyridinium Chloride
Chlorhexidine
Chlorhexidine Digluconate
Chlormethylisothiazolinon
Climbazole
Dehydroacetic Acid
Diazolidinyl Urea
Dibromodicyanobutan
Dichlorobenzyl Alcohol
Digluconate
DMDM Hydantoin
Ethylparaben
Formaldehyde
Hexamidine Diisethionate
Imidazolidinyl Urea
Iodpropinylbutylcarbamat
Methylchloroisothiazolinone
Methyldibromo Glutaronitrile
Methylisothiazolinone
Methylparaben
Myrtrimonium Bromide
PHB-ester
Phenoxyethanol
Polyaminopropyl Biguanide
Potassium Sorbate
Propylparaben
Quaternium-15
Salicylic Acid
Sodium Benzoate
Sodium Dehydroacetate
Sorbic Acid
Triclosan
Zinc Pyrithione

Met zonnige groet,

Lineke Veenstra

huidspecialiste